Setí a pěstování - Merlík Osinatý

Semínka Merlíku Osinatého
Merlík osinatý je jednou z nejvíce využívaných plevelných bylin pro jeho strukturu připomínající korunu stromů. Dnes si popíšeme jeho setí a následné pěstování pro vynikající úrodu.

Jak sehnat semena - dříve se dala semínka sehnat ze setů na tvorbu krajiny od Busch a nebo Noch, ale prý v posledních letech koruny zapékají, tedy znehodnocují možná semínka, které se z těchto setů dala získat. My však máme semínka již ze staršího setu, která stoprocentně fungovala a tak již každým rokem máme semínek dost.

Postup pěstování:

1) Setí - duben až květen, ideálně do květináče s normální hlínou známou z rodinných záhonků např. pro mrkev apod.. Dobré je do půdy přidat předem trochu granulovaného hnojiva na zeleninu. Setí provádíme prsty jako když solíte sůl do jídla. Jemně rozprášíme po květináči. Květináč doporučíme veliký a nebo stavební kalfas (čím více semínek nasejete blízko sebe, tím menší a méně košaté budou výrostky). Po zasetí jemně semínka uhladíme rukou do půdy. Umístění květináče na slunném místě venku na zahradě.

2) Zalévání - hlínu v květináči udržujeme rozumně vlhkou. Rostlina nemá ráda vlhko a ani sucho. Ideální je zalévání tzv. s citem. Rostlina pochází původem z Ruska, kde jsou mnohem drsnější podmínky nežli u nás.

3) Sklízení -  červenec až září - dle vyrostlých výhonků. Ustřiháváme rostlinky nůžkami a opatrně uklízíme na zahradě do pytle. Sypou se semínka a po zasemenení na zahradě by Vás nikdo a hlavně sousedi nepochválili. Doma necháváme třeba na půdě doschnout - při schnutí je možno už za pomocí drátků tvarovat korunu, ale nedělám to. Sušení je ideální zavěšením korunou dolů.

Upozornění -  tato rostlina není imunní proti všelijakému chemickému stříkání. Neporoste blízko polí a na nich, všude kde se chemicky udržuje půda a v okolí těchto lokalit. Neroste v lese a ani u řeky. V těchto podmínkách nemá žádnou šanci a ani nevyklíčí.

Jak z Merlíku udělat stromek bylo již popsáno zde: http://www.vejrov.cz/2014/11/listnate-stromky-jak-na-to.html