Úprava serva pro otáčení v 360°


Zde bych vám chtěl ukázat jednoduchou úpravu modelářského serva využitelný například pro pohon točny, či jiného zařízení na kolejišti. Na úpravu jsem použil základní servo Hi-Tec typ HS-311 o zatížitelnosti 3,7 kilogramů na centimetr při 6 V DC napájení. Ze spodní strany serva vyšroubujeme 4 šroubky viz. obrázek 1. Opatrně sundáme vrchní kryt a oddělíme převodovou část od motorové viz. obrázek 2. Z převodové části vyndáme ozubená kola viz. obrázek 3 a největší kolo oddělíme.

obr. 1
obr. 2
obr. 3
Na tomto kole odřízneme zarážku viz.obrázek 4 a 5. Dále ze spodní části motorového krytu oddělíme plastové víčko viz. obrázek 6 a na plošném spoji odletujeme napojení elektromotoru
obr. 4
obr. 5
obr. 6

a přebytečný cín odsajeme odsávačkou viz. obrázek 7. Z motorové skříně vyndáme potenciometr viz. obrázek 8 a celý plošný spoj s kabeláží, která již není potřeba viz. obrázek 9.
obr. 7
obr. 8
obr. 9

Na kontakty elektromotorku přiletujeme nové vodíče viz. obrázek 10 a celé servo opět sesadíme. Výsledkem je zpřevodovaný elektromotor v těle serva viz. obrázek 11. 

obr. 10
obr. 11

Doufám že tento návod někomu pomůže jak relativně levně získat zpřevodovaný elektromotor využitelný nejen v železničním modelářství.