Železniční sbírka kolejiště Hrochův Týnec

Záchranná brzda z motorového vozu 851.
V naší sklepní místnosti, kde probíhá stavba kolejiště se také soustřeďuje všechno možné a nemožné s železniční tématikou. Za pár let sbírání se nám již podařilo nasbírat přes 100 vagónků, 13 lokomotiv, několik autíček a třeba i vojenské techniky v měřítku H0 (1:87). Nesbíráme ovšem jen modely, ale i předměty ze skutečného železničního světa. Mezi největší patří tří světelný semafor získaný z demolice místního cukrovaru. Dále například směrová lucerna z výhybky,  číslo z motorové lokomotivy T448. přezdívané "Kocour" pod dnešním označením 740., nebo třeba záchranná brzda z motorového vozu 851. "Hydra". Dále ve sbírce nalezneme několik tabulek označení vozů a třeba i německou tabulku označení konce vlakové soupravy. Některé předměty ve sbírce byly tzv. vytaženy ze šrotu, neb vykopány z kopřiv. Několik předmětu bylo do naší sbírky předáno darem a tou je asi nejcennější výpravka a čepice
výpravčího, doslova posledního výpravčího v železniční stanici Hrochov Týnec, před zrušením pravidelných služeb. Dále naše sbírka obsahuje několik upomínkových a běžně prodejných předmětů Českých drah a to např. odznaků, placek, jízdních řádů apod., prostě všeho kde je železnice, či vláček.
Všem kteří i málem do naší sbírky přispěli, či přispívají mnohokráte děkujeme. Tímto chci oslovit i další, kterým se doma válí něco od železnice a zbytečně se jim na to práší, že tyto věci rádi přivítáme v naší sbírce.