Smrk - jak na to

Dnes jsem se rozhodl dle Youtube návodu vyzkoušet vlastnoruční výrobu stromků. Prvotním impulzem, byla vize zalesnění části kolejiště za depem. Po zhlédnutí cen jednoho stromečku a propočtu na plánované množství mne polil pot. V tomto vlákně Vám popíšu výrobu jehličnatého stromu - smrk. Na smrk je potřeba doslova 6 věcí. Co koupit, či sehnat:

Barvený drát - vázací (zelený, hnědý) - já použil tloušťku 1,2 mm o délce 50 metrů v balení (cena cca 30,- CZK)

vkládání motouzu mezi drátky
Motouzový provázek - tlustší nebarvený - (cena cca 60,- CZK)
Barva hnědá ve spreji - (cena cca 125,- CZK)

Lak matný ve spreji - (cena cca 120,- CZK)

Travní posyp nejmenované značky Nxxx - plná tráva, tmavě zelená - (cena cca 145,- CZK)

Papírová lepící páska - (cena cca 25,- CZK)

Součet nákupu je cca 500,- CZK a za tuto cenu předpokládám vyrobení minimálně 50 kusů smrků různých velikostí. Tedy pro ty pomalejší to je cca 10,- korun za stromeček + trocha svého času.

Nyní si už popíšeme výrobu:
stáčení pomocí vrtačky
vzhled surového stromku před posypem
Z kousku DTD desky a vrutu do dřeva jsem si vytvořil pracovní stoleček. Dle délky stromku si uštípnu drátek +- něco navíc pro stočení a kmínek. Motouz si předem nastříhám na délku šířky stromečku a rozmotám na volnější smotky. Drátek upnu na pracovní destičku a mezi drátky vkládám motouzové smotky do délky/výšky koruny stromu. Poté lehce zatočím konec a upnu drátky do vrtačky. Vše s citem zatočím. Točím tak dlouho, dokud stromek nevytvoří strukturu a zpevní, přichytí motouzové smotky. Takto připravený polotovar stromečku nůžkami zastříhám do tvaru stromu a lehce prostříhnu. Poté stromek stříknu hnědou barvou ve spreji a posypu travním posypem. Pokud je to málo, postup posypu opakuji, ale již pomocí matného laku. Na konec po zaschnutí doupravím strukturu stromku a oblepím páskou místo kmenu a nabarvím na hnědo. Tak a je hotovo. Každý stromek si můžete upravit přesně jak chcete, tedy nic není nemožné. Osobně se výrobu ještě učím a testuji, ale i ta čas výroby jednoho stromku odhaduji max na 15 minut. Můj první smrček byl velice hutný. V další výrobě již tolik zasýpat nebudu a více prostříhám surový stromeček.