Sejeme Merlík - duben až květen


Na začátek si dovolím vyzvat k přečtení prvního článku o Merlíku osinatém, kde jsou zmíněny všechny podstatné rady k pěstování. Zde: http://www.vejrov.cz/2018/07/seti-pestovani-merliku.html

Máme tu konec dubna a noční mrazíky již ustupují, tak se dáme do setí. Volba místa kde pěstovat je na Vás, ale vzhledem k typu rostlinky doporučuji set do vyhraněného místa, například kbelíku, kalfasu, většího květináče. Já jsem letos zvolil kbelík od malířské barvy, jelikož ho letos moc nepotřebuji a stačí mi i menší keříky. 

Skladba půdy: Do kbelíku jsem nasypal cca 2/3 objemu klasickou hlínu ze zahrady. Přidal jsem trochu substrátu na muškáty - dobrý je i na jahody apod. - já měl zrovna po ruce toto. Následně jsem přidal trochu granulovaného kravského hnoje. Vše promíchal a tak vytvořil hezky provzdušněnou zeminu s dobrou zásobou hnojiva a živin.

Setí: Setí jsem provedl nasypáním semen do ruky - množství například dle foto a stylem jako když solíte jídlo, rozmístíte semena rovnoměrně po nádobě. Můžete klidně řádkovat, v tomto se meze nekladou. Dle hustoty a množství setí se pak bude odvíjet výsledek naší úrody. Ideální je jemné setí, kde rostlinky mají dost místa pro růst a tak můžeme dosáhnout třeba 20 cm a více velkých výhonků, nebo při hustém jsou menší, košatější a zase lepší na keříky a drobnou vegetaci. Né všechny semena vzejdou a proto je vždy výsledná úroda trochu tajemstvím.

Úprava po setí: Dále hlínu z vrchu jemně pomačkáme a tak semena jemně zapěchujeme do hlíny. Zbývá už jen zlehka zalít, aby se semena nevyplavila. Umístit nádobu na slunné místo zahrady, dále od polí a míst kde by do nádoby mohla vniknout nějaká chemie z postřiků apod. - ta nám vše spolehlivě zabije. Průběžně zaléváme a držíme mírně vlhkou půdu - klasika večerní zalévání stačí.